czwartek, 4 maja 2017

Warunki bezpieczeństwa i higieny pracy w rolnictwie

Rolnictwo jest gałęzią gospodarki, w której corocznie odnotowuje się największą liczbę wypadków.


 Prawidłowa ocena ryzyka zawodowego i rzetelne szkolenia BHP są w przypadku rolników nie tylko obowiązkiem narzucanym przez prawo, ale przede wszystkim szansą na zredukowanie zagrożenia i szansą na uniknięcie przykrych konsekwencji zdrowotnych. Jakie warunki bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązują w tym sektorze?


Zagrożenia istniejące w pracy rolnika


Podczas oceny ryzyka zawodowego specjalista od BHP wytyczy najważniejsze niebezpieczeństwa dotyczące pracy na roli. Jak się okazuje, rolnicy narażeni są przede wszystkim na kontakt z bakteriami, grzybami, toksynami i alergenami, a więc czynnikami natury biologicznej. Drugie w kolejności są uszkodzenia mechaniczne powstające w pracy z maszynami, a także porażenie prądem elektrycznym. Istnieje także spore ryzyko upadku z wysokości oraz narażenie na niekorzystne warunki termiczne.


Szkolenie BHP – sposób na redukcję zagrożenia


METRO - Szkolenia BHP i PPOŻ

Rolnik jest szczególnie narażony na wypadek w pracy, ponieważ wykonuje szereg czynności z różnego zakresu: obsługuje maszyny, wykonuje prace-remontowo-budowlane, ma kontakt ze zwierzętami. Żeby w takich warunkach nie narażać się na niebezpieczeństwo, rolnik powinien przejść specjalistyczne szkolenie BHP, w trakcie którego dowie się jak unikać zagrożeń podczas pracy na roli. Szkolenie BHP jest dla rolników obowiązkowe – narzuca je prawodawca zobowiązując do regularnego odświeżania wiedzy z zakresu obsługi maszyn i pierwszej pomocy.