Rolnictwo jest gałęzią gospodarki, w której corocznie odnotowuje się największą liczbę wypadków.
Prawidłowa ocena ryzyka zawodowego i rzetelne szkolenia BHP są w przypadku rolników nie tylko obowiązkiem narzucanym przez prawo, ale przede wszystkim szansą na zredukowanie zagrożenia i szansą na uniknięcie przykrych konsekwencji zdrowotnych. Jakie warunki bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązują w tym sektorze?
Zagrożenia istniejące w pracy rolnika
Podczas oceny ryzyka zawodowego specjalista od BHP wytyczy najważniejsze niebezpieczeństwa dotyczące pracy na roli. Jak się okazuje, rolnicy narażeni są przede wszystkim na kontakt z bakteriami, grzybami, toksynami i alergenami, a więc czynnikami natury biologicznej. Drugie w kolejności są uszkodzenia mechaniczne powstające w pracy z maszynami, a także porażenie prądem elektrycznym. Istnieje także spore ryzyko upadku z wysokości oraz narażenie na niekorzystne warunki termiczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz